Volg Turkijereiziger op Hyves Turkijereiziger op Facebook Volg Turkijereiziger op Twitter
Slideshow Image 1 Slideshow Image 2

Alanya


Ooit de belangrijkste havenstad van de Seldjoeken, nu omschreven als het Miami van Turkije. Hier liggen de mooiste zandstranden van Turkije, welke kilometers lang zijn. Alanya is dan ook de laatste jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische plaatsen van Turkije. Vanwege het subtropische klimaat, komen er in de winter ook steeds meer toeristen. Bij de haven krioelt het 's avonds van de mensen.
Hier is het altijd gezellig vanwege de vele restaurantjes en barretjes die Alanya rijk is. Hoog boven Alanya ligt een gigantische burcht die 's avonds sfeervol verlicht is.

Alanya

Plaatsbeschrijving

Alanya is een zeer drukke badplaats. Hoog boven de stad ligt een grote burcht, die al van ver te zien is. Langs de lange promenade is het een aaneenschakeling van middelgrote en kleine accomodaties. In het oude centrum zijn er zeer veel winkeltjes, waaronder lederwarenzaken, souvenirwinkeltjes en kleine supermarkten. In het hoogseizoen is het hier zeer levendig en kan het zelfs lawaaiig zijn.

Strand

De zandstranden van Alanya zijn gedeeltelijk bedekt met fijngrind en kiezels. Verder in zee liggen er kiezels en keien op de rotsachtige bodem. Het strand wordt op sommige plaatsen onderbroken door rivierbeddingen die in zee uitmonden.
Er zijn mogelijkheden tot het huren van ligbedden en parasols. Tevens zijn er douches, toiletten, kleedcabines en ca. 25 strandbarretjes.

Uitgaansmogelijkheden

Alanya heeft zeer veel uitgaansmogelijkheden, het merendeel zijn barretjes gelegen in het oude centrum van de stad. De meeste gelegenheden hebben een terras. Er zijn 5 discotheken, waarvan 3 openluchtdiscotheken, en ca. 10 discobars. Er zijn zeer veel eetgelegenheden, vaak eenvoudige Turkse restaurants en enkele cafetaria's.

Sport

Er is een openbare tennisbaan, andere banen behoren tot de accomodaties. Zeilen en windsurfen is mogelijk van half maart t/m oktober. Er zijn diverse duikscholen. Overige mogelijkheden zijn paardrijden, waterfietsen, kanoën, fitness, bananariding, waterscooterverhuur.

Excursies


Rode Toren


Bij de haven staat de Rode Toren. Deze opvallende acht-hoekige toren is gebouwd in 1225 en was een belangrijk verdedigingswerk voor de nabij gelegen Seldjoekse scheepswerf waar oorlogsschepen werden gebouwd en gerepareerd. De werf is vandaag de dag nog steeds in gebruik.

De Burcht


In de 13de eeuw was Alanya de belangrijkste haven van het Seldjoekse Rijk. Om dit goed te verdedigen werd er een gigantische burcht gebouwd. Het geheel bestond uit maar liefst 140 torens, omringd door een muur van 6500 meter lengte.

Atatürk-museum


Atatürk, de stichter van de Republiek Turkije, heeft hier in 1935 één nacht geslapen. Het bezoek had weinig historische waarde, maar het museum geeft een goed beeld van het leven in Turkije in de jaren dertig.

Druipsteengrotten


Bij Alanya liggen een aantal mooie grotten die het bezoeken zeker waard zijn. De bekendste is de Damlatas-grot. Deze grot is bekend om zijn stalactieten, waarvan sommigen wel 15 meter hoog zijn. De grot bestaat uit twee zalen, en de lucht hier is bijzonder heilzaam voor astma-patiënten. Andere grotten zijn de Blauwe grot, de Piratengrot en de Grot van de geliefden.

Naar Alanya

De aanvlieghaven voor Alanya is Antalya. Dit vliegveld ligt op zo'n 135 km afstand van Alanya. De vlucht vanuit Nederland naar Antalya bedraagt ongeveer 3 1/2 uur en de transfer van het vliegveld naar Alanya ca. 2 uur.

Kaart Turkije

Heb jij Alanya bezocht? Laat ons je ervaringen weten: bijvoorbeeld welk hotel/pension had je, hoe was het hotel/pension, tips, prijzen, leuke en minder leuke dingen kun je mailen naar info@turkijereiziger.nl. Jouw tips kunnen van pas komen voor andere reizigers.