Volg Turkijereiziger op Hyves Turkijereiziger op Facebook Volg Turkijereiziger op Twitter
Slideshow Image 1 Slideshow Image 2

Dalyan


Dit voormalige vissersdorpje is pas de laatste jaren bekend geworden. Dalyan kwam in het nieuws toen bleek dat de caretta-schildpadden, die hier hun broedplaatsen hebben, met uitsterven bedreigd worden. Vanwege de schitterende ligging tegenover de antieke stad Caunos, is het toerisme de laatse jaren wel flink toegenomen. Toch is dit dorpje nog niet overspoeld met toeristen, dus hier kan men nog een typisch Turkse sfeer proeven.

DalyanOver Dalyan

Dalyan is een voormalig visserdorpje met oorspronkelijke laagbouw. Het centrum ligt gecentreerd rond de moskee. In het hoogseizoen is het levendig door de vele dagjesmensen. Er zijn ongeveer 80 winkeltjes, variërend van kaartenwinkel tot juwelier. In de circa 35 restaurantjes in het centrum en langs het water worden voornamelijk Turkse gerechten geserveerd. Van de 25 barretjes hebben velen een terras. Door het flink toegenomen toerisme in de afgelopen jaren, is het aantal hotels en appartementen ook hard gestegen. Een aantal hotels is vrij luxe uitgerust met zwembad en airco, terwijl er ook nog kleine pensionnetjes zijn zonder enige vorm van luxe.

Het strand van Dalyan

Het strand van Dalyan, Iztuzu beach of Turtle beach, ligt op 12 kilometer ten zuiden van Dalyan. Het strand is te bereiken met de Dolmus, of met de boot. Een tochtje met de boot duurt ca. drie kwartier, en de toch voert door de rivierdelta bij Dalyan, langs de Koningsgraven van Caunos. Het strand is ca. 7 km. lang, met hier en daar wat grind of schelpengruis. Er zijn mogelijkheden tot het huren van ligbedden met parasol. Verder zijn er enkele kleedcabines, toiletten en een simpele snackbar. Omdat dit strand het broedgebied voor schildpadden is, is het strand alleen toegankelijk van 08.00 tot 17.00 uur en watersporten zijn hier verboden.

Uitgaan in Dalyan

In het centrum zijn ca. 25 barretjes, variërend van authentieke Turkse koffiehuizen tot een internetcafe, en van bluesbar tot discobar. Tevens is er een kleine discotheek. Langs de rivier en in het centrum zijn ca. 35 vaak eenvoudige Turkse restaurantjes gevestigd.

Sport

Dalyan heeft een beperkt aantal sportfaciliteiten. Bij de hotels Antil en Holiday Calbis kan tennis gespeeld worden. Zeilen kan bij hotel Prince of Caunos. Verder zijn er twee duikscholen. Op diverse plaatsen worden er roeiboten, motorboten of kano's verhuurd.

Excursies


Microlight flight


Nieuw in Dalyan is de mogelijkheid tot het maken van een 'microlight flight'. Je vliegt met een heel klein vliegtuigje boven Dalyan en je hebtt zo op een schitterende manier uitzicht over o.a. Caunos, de rotsgraven, het strand, de rivier-delta en het Koycegiz-meer.

Caunos


Rond het begin van onze jaartelling was Caunos een belangrijke handelsstad waar voornamelijk zout en slaven werden verhandeld. Toen de haven verzandde, verloor de stad haar belangrijke positie. De overblijfselen geven een goede indruk hoe de stad er uit moet hebben gezien. De bekendste overblijfselen zijn de rotsgraven, die hoog boven Dalyan in de rotsen zijn uitgehouwen.

12 Islands tour


De 12 Islands tour voert je langs enkele van de mooiste eilanden van Turkije. Je bezoekt met de boot o.a. het oude badhuis van Cleopatra en een verzonken stad. Je krijgt aan boord een maaltijd geserveerd en natuurlijk is er voldoende tijd om te zwemmen of te snorkelen.
Bekijk foto's van de 12 Islands Tour.

Heetwaterbronnen en modderbaden


Vanuit Dalyan vertrekken er regelmatig boten naar de heetwaterbronnen of de modderbaden. De heetwaterbronnen waren in de tijd van de Romeinen al bekend om hun heilzame krachten. Het water borrelt uit de grond en heeft een temperatuur van 40°C. Vanwege de vele mineralen in dit water, is deze bron zeer geschikt voor mensen met spieraandoeningen. Voor wie er tien jaar jonger uit wil zien, zijn er de modderbaden. Smeer jezelf helemaal in met de modder, en als de modder gedroogd is, neem je een koude douche. Hierna nog een kwartier in het warm-waterbad, en je voelt je als herboren!

Koycegiz


Elke week is er een boottocht naar de markt van Koycegiz. Na drie kwartier varen (met mogelijkheid tot zwemmen) kom je aan in Koycegiz. Hierheb je voldoende tijd om de typisch Turkse markt te bezoeken. Op de terugreis wordt er aan boord gebarbecued, en worden de modderbaden en de heetwaterbronnen bezocht.

Saklikent


Saklikent is een gigantische kloof die tot diep in de bergen doordringt. Je gaat door een wild stromende rivier de kloof in, waar je ca. 1 tot 1,5 uur verblijft. Hierna krijg je op steigers boven het water een maaltijd geserveerd. Je bezoekt ook de oude stad Tlos, en als de tijd het toelaat, breng je nog een bezoek aan een Turkse weverij. Hier kun je zien hoe de originele Turkse tapijten nog met de hand worden gemaakt.

Pamukkale


Pamukkale, ook wel 'Het Katoenen Kasteel' genoemd, is een wonderlijk natuurverschijnsel. Kalkhoudende warmwaterbronnen borrelen hier al eeuwen uit de grond. Hierdoor zijn er gigantische kalkterrassen gevormd. Hier lag in de oudheid de stad Hierapolis. De antieke thermale baden die hier lagen zijn gerestaureerd en behoren nu tot het archeologisch museum.
Bekijk foto's van Pamukkale.

Cappadocie


Ongeveer 30 miljoen jaar geleden was Cappadocie het centrum van vulkanische activiteit. Eeuwenlange erosie heeft de vulkanische as bewerkt, en zo zijn diepe kloven en dalen uitgesleten. Op deze manier zijn ook de wonderlijke kegels, de fairy chimneys, ontstaan. De oorspronkelijke bewoners van dit gebied ontdekten dat de grond relatief zacht was, en hebben in de grond hun huizen uitgehakt. Je bezoekt ook de ondergrondse stad, waar duizenden mensen hebben gewoond.
Bekijk foto's van Cappadocie.

Naar Dalyan

De aanvlieghaven voor Dalyan is Dalaman. Dit vliegveld ligt op een klein half uurtje rijden van Dalyan. De vlucht vanuit Nederland naar Dalyan bedraagt ongeveer 3 1/2 uur.

Kaart Turkije

Heb jij Dalyan bezocht? Laat ons je ervaringen weten: bijvoorbeeld welk hotel/pension had je, hoe was het hotel/pension, tips, prijzen, leuke en minder leuke dingen kun je mailen naar info@turkijereiziger.nl. Jouw tips kunnen van pas komen voor andere reizigers.