Volg Turkijereiziger op Hyves Turkijereiziger op Facebook Volg Turkijereiziger op Twitter
Slideshow Image 1 Slideshow Image 2

Reisdocumenten


Tijdens een reis en verblijf in het buitenland, heb je officiële papieren nodig. Deze heeft u nodig om de grens over te gaan, maar ook om uzelf te kunnen identificeren, bijvoorbeeld als u geld opneemt of bij een inschrijving in een hotel. In het buitenland heeft u een Europese identiteitskaart nodig of een paspoort, soms ook een inentingsbewijs of een visum. Een rijbewijs wordt in het buitenland niet gezien als een formeel identiteitsbewijs.

Nederlandse identiteitskaart

Een Nederlandse identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort, maar is maar in een aantal landen binnen Europa geldig waaronder Turkije.

Paspoort

Voor alle landen waar de Europese identiteitskaart niet wordt geaccepteerd, heeft u een paspoort nodig. Ook het paspoort is vijf jaar geldig.
Mocht uw paspoort gestolen worden, of u verliest het in het buitenland, dan kunt u bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat een noodpaspoort laten maken. Laat hiervoor bij de politie een procesverbaal opmaken, of vul bij de ambassade of consulaat een verklaring van vermissing in. Het noodpaspoort is slechts geldig voor de verdere duur van de reis. In Nederland moet weer een procesverbaal worden opgemaakt. Vermiste paspoorten mogen na registratie nooit meer worden gebruikt, ook niet als ze worden teruggevonden.
Sommige landen buiten de Europese Unie stellen als eis dat uw paspoort nog een aantal maanden geldig is als het land binnenkomt. Informeer hier dus naar bij het reisbureau.

Visum

Voor sommige landen heeft u een visum nodig. De prijs voor een visum verschilt per land, voor sommige landen is het visum gratis. Vraag het visum in ieder geval tijdig aan, de afhandeling kan soms enkele weken duren. Voor Turkije is ook een visum nodig, te verkrijgen bij aankomst op het vliegveld. De prijs voor een voor is € 15,-

Medische gegevens

In een groot aantal landen buiten de Europese Unie moeten toeristen kunnen aantonen dat zij zijn ingeënt tegen bepaalde tropische ziekten. Dit staat genoteerd in het zogenaamde 'gele boekje'. Dit is een internationaal erkend bewijs waarin staat waartegen u bent ingeënt en hoe land de inenting geldig is.

Geneesmiddelenpaspoort

Het geneesmiddelenpaspoort is handig als u medicijnen gebruikt. Het is een lijst waarop staat welke medicijnen u gebruikt en wat de samenstelling ervan is. Dit is om problemen bij de douane te voorkomen, u kunt er mee bewijzen dat het medicijnen voor eigen gebruik zijn en geen drugs. Het kan tevens gebruikt worden om in het buitenland nieuwe medicijnen te halen, mocht dit nodig zijn. Het geneesmiddelenpaspoort kunt u halen bij uw huisarts of apotheek.

Tips