Volg Turkijereiziger op Hyves Turkijereiziger op Facebook Volg Turkijereiziger op Twitter
Slideshow Image 1 Slideshow Image 2

Hamam - Turks bad


Het gebruik van stoombaden is al eeuwenoud. De Seldjoeken en Ottomanen bouwden prachtige badhuizen omdat de Islam goede persoonlijke hygiëne voorschrijft. Volgens de Islamieten is het westerse bad onhygiënisch; wij blijven namelijk in het vuile water zitten, terwijl de Islamieten zich wassen met stromend water. Dit is dan ook de reden dat de bassins in de Turkse badhuizen geen stop hebben. De openbare badhuizen waren nodig, omdat veel mensen thuis geen mogelijkheden hadden om te baden.

Turks bad

De Turkse badhuizen (hamams) bestaan uit drie verschillende ruimten: de camekan, de sogukluk en de hararet.
De camekan is een soort 'kleedruimte'. Hier kun je je omkleden, en na afloop ontspannen genieten van Turkse thee.
De sogukluk is de ruimte tussen de camekan en de hararet.
De hararet is het hart, en het mooist gedeelte van het badhuis, betegeld met marmer. Dit is het gedeelte waar je je kunt laten wassen en masseren.

De massage vindt plaats op een grote marmeren plaat, in het midden van de hararet. De plaat wordt verwarmd door een houtvuur in de stookkelder eronder. De massage gaat als volgt: Eerst wordt er warm water over je heen gegoten. Daarna wordt je lekker ingezeept, en schoon geschrobd met een ruwharige handschoen. Dan wordt wordt je afgespoeld met warm water, en gelijk daarna volgt koud water. Heerlijk loom van de hete stoom en de massage kun je rustig even bijkomen in de camekan, genieten van Turkse thee of koffie.

Er is een verschil tussen de mannen- en de vrouwenbaden. In de mannenbaden krijgt de man een pestamal om de heupen, hier wordt ook streng op gelet. Bij de vrouwenbaden is het geheel wat minder streng. Gemengd baden is niet toegestaan, vroeger kreeg een man zelfs de doodstraf als hij een vrouwenbadhuis betrad.

Eén ding is zeker; na een bezoek aan een Turks badhuis, voel je je als herboren!