Volg Turkijereiziger op Hyves Turkijereiziger op Facebook Volg Turkijereiziger op Twitter
Slideshow Image 1 Slideshow Image 2

De Turkse keuken


Turkse kebab Turkije staat bekend om zijn goede en uitgebreide keuken. Doordat het land zo groot is, kent de Turkse keuken grote regionale verschillen. Istanbul, op de grens van Europa en Azie, kent de grootste variatie, terwijl de klassieke Turkse gerechten in Centraal-Anatolië te vinden zijn. Hier hebben de nomadische en Arabische invloeden zich vermengd tot een kleurrijk culinair geheel.

Omdat het in de zomermaanden erg heet kan zijn, is het ontbijt niet zo uitgebreid. Het bestaat vaak uit thee (çay), wit brood, honing, olijven, tomaten en kaas.
Ook de lunch is niet zo uitgebreid. Meestal wordt er in de middag Ayran (yoghurt, aangelengd met water en zout) gedronken, en eet men als snacks klaargemaakte voorgerechten (meze). Voor het avondeten wordt echt de tijd genomen. Anders dan bij ons, is deze maaltijd een gezellig samenzijn met familie of vrienden.

In de restaurants liggen de gerechten vaak in vitrines, zodat men zelf kan kiezen wat men wil eten. Deze smakelijk uitgestalde gerechten bevorderen natuurlijk ook de eetlust. Hoofdingrediënten zijn rijst, kip en de bekende recht opstaande spies met gegrild lams- of schapevlees. Tevens maken de Turken veel gebruik van verse groenten.

De nationale drank van Turkije is çay, een sterke theesoort die aan de Zwarte Zeekust wordt verbouwd. Thee is echt overal te verkrijgen in Turkije, en in de hete zomermaanden is dit een goede remedie tegen de dorst. Bij het eten wordt er vooral water (su) gedronken, of, de andere nationale drank, Raki.